“Zona aşısı, kalp krizi ve felç riskini azaltmada etkili olabilir”

Zona Aşısı Kalp Sağlığını Koruyabilir

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Prof. Dr. Cüneyt Koçaş, zona aşısının enfeksiyon kaynaklı damar tahribatını önleyerek kalp sağlığını koruyabileceğini aktardı.

Hastane tarafından paylaşılan bilgilere göre, Güney Kore’deki Kyung Hee Üniversitesi’nden Prof. Dr. Dong Keon Yon‘un liderliğinde yapılan ve European Heart Journal’da yayımlanan araştırmaya göre, 1,2 milyon kişinin 12 yıllık sağlık verileri incelendi.

Çalışmada 50 yaş ve üzerindeki bireylerde zona aşısı olanlarda kalp krizi, felç ve kardiyovasküler nedenli ölümlerin yüzde 26 daha az görüldüğü belirlendi. Genel risk azalmasının ise yüzde 23 olduğu ortaya çıktı.

Araştırmaya göre, zona enfeksiyonunun damar duvarında iltihaplanmaya ve pıhtı oluşumuna sebep olabileceği, aşının ise bu süreci engelleyerek koruyucu etki sağladığı düşünülüyor.

Çalışmada aşının koruyucu etkisinin ilk 2-3 yıl içinde belirgin olduğu ve 8 yıla kadar sürebileceği ifade edildi. Özellikle erkeklerde, 60 yaş altı bireylerde ve sigara ya da alkol kullanımı olan kişilerde etkinliğin daha yüksek olduğu gözlemlendi.

Daha Kapsamlı Araştırmalar Yapılmalı

Prof. Dr. Cüneyt Koçaş, görüşlerinde araştırma sonuçlarının kalp sağlığı için önemli olduğunu vurguladı.

Koçaş, “Kalp hastalıklarının önemli nedenlerinden biri enfeksiyonların tetiklediği iltihabi süreçlerdir. Zona hastalığı, damar yapısnı bozarak kalp-damar sisteminde olumsuz etkilere neden olabilir. Aşı ise bu döngüyü kırarak kalbi koruyabilir.” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Aşının etkilerinin bireyden bireye değişebileceğini belirten Koçaş, kalp sağlığı üzerindeki etkilerin daha detaylı olarak değerlendirilmesi için geniş kapsamlı araştırmaların yapılması gerektiğini belirtti.

Koçaş, protein bazlı zona aşılarının da incelenmesinin önemli olduğunu ve bu tür koruyucu sağlık uygulamalarının teşvik edilmesinin toplum için önemli olduğunu vurguladı.

(AA)

Related Posts

İmplant Çevresinde Enfeksiyon Oluşur mu?

İmplant çevresinde oluşabilecek enfeksiyona dikkat! İmplantların ömür boyu kalıcı olacağı düşüncesinin yanlış olduğunu belirten uzmanlar, bazı durumların implant kaybıyla sonuçlanabileceğini söylüyor. 

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

“Masum gibi görünen paketli gıdalar çoğunlukla ultra işlenmiş oluyor”

Klozetten 75 kat daha pis, salonda baş köşede duruyor! Karbonat tek çaresi

Evde en kirli yerin tuvalet olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. İngiltere’de yapılan bir araştırma, evdeki bu eşyanın klozet kapağından 75 kat daha fazla bakteri barındırdığını ortaya koydu. Özellikle evcil hayvan sahipleri için bu durum daha da endişe verici boyutlara ulaşıyor.

Uzmanlardan kritik uyarı: 50 yaş üzeri herkes risk altında olabilir

Belirti vermeden ilerliyor, geç fark edildiğinde kalıcı görme kaybına yol açabiliyor. Erken teşhis ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları hastalığın kaderini belirliyor.

Mevsimsel alerji mi, sinüzit mi? Farkı göz ardı etmeyin

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Tunca, bahar aylarında sık görülen burun tıkanıklığının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı. Alerjik rinit uzun sürdüğünde sinüzit gibi ciddi komplikasyonlara yol açabiliyor.

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.