Reel kesimin ekonomiye güveni nisanda 7 ayın en düşüğünde

TCMB Reel Kesim Güven Endeksi Nisan 2025 Raporunu Açıkladı

Merkez Bankası, Nisan 2025 dönemine ait İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi’ni kamuoyu ile paylaştı. TCMB verilerine göre 2025 yılı Nisan ayında mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak 100,8 seviyesinde gerçekleşti. Bu durum, reel kesim güveninin Eylül 2024’ten bu yana en düşük seviyesine gerilediğini gösteriyor.

Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi ise bir önceki aya göre 0,9 puan düşüşle 103,2 seviyesine gerçekleşti.

İstihdam ve Üretim Beklentilerinde Değişim Gözlemlendi

Gelecek üç aylık döneme yönelik değerlendirmelerde, üretim ve iç piyasa siparişlerinde artış bekleyenlerde zayıflama görülürken, ihracat siparişlerinde artış bekleyenlerde ise güçlenme yaşandığı belirlendi.

Gelecek on iki ay içinde sabit sermaye yatırımlarına ilişkin beklentilerin güçlendiği ancak istihdam artışıyla ilgili beklentilerin zayıfladığı gözlemlendi.

Maliyetlerde ve enflasyon beklentilerinde de artış yaşandı. Üreticilerin gelecek üç ayda maliyetlerde artış beklediği görülürken, satış fiyatlarında da yükseliş beklentilerinin güçlendiği kaydedildi.

ÜFE Beklentileri ve İşyerlerinin Durumu

Gelecek on iki ay içinde yıllık ÜFE beklentisinin arttığı vurgulanırken, ankete katılan işyerlerinin yüzde 54,0’u üretimlerini kısıtlayan faktör olmadığını belirtti. Talep yetersizliği en önemli kısıtlayıcı faktör olarak öne çıkarken, mali imkansızlıklar ve işgücü yetersizliği de sıralamada yer aldı.

Genel olarak sanayi dalındaki gidişat konusunda daha kötümser bir hava hakimken, işyerlerinin çoğunluğunun üretimlerinde kısıtlayıcı bir faktör yaşamadıkları belirtildi.

Related Posts

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 18 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 414 milyar 702 milyon 90 bin lira artarak 22 trilyon 628 milyar 696 milyon 585 bin liraya yükseldi.

KKM ve katılma hesaplarında düşüş sürüyor

Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki küçülme ivme kazanarak devam ediyor.

Ne dolar ne altın: İşte rekor kıran yatırım aracı

Altına olan yoğun ilgi, Borsa İstanbul’da işlem gören altın sertifikalarını fiziki altının yüzde 21 üzerine taşıdı. Dijital erişim kolaylığı, vergi avantajı ve güvenli liman arayışı, yatırımcıyı bu enstrümana yöneltti.

Altını böyle almak büyük risk! ”Batarsınız”

Altın fiyatları geçtiğimiz hafta rekor üstüne rekor kırarak yatırımcıların dikkatini her zamankinden daha fazla çekmeyi başararak, vatandaşlar altın almak için çözümler üretmeye başladı. Son zamanlarda ise kredi ve nakit avansla altın alımının yaygınlaştığı göründü. Uzmanlar bu durumun yatırım için uygun olmadığına dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Şimşek programı raf ömrünü doldurdu

Bakan Şimşek ABD’li yatırımcıya, ‘programda bir değişiklik olmadığını’ anlatıyor ancak 23 aylık çaba siyasi çıkarlar uğruna 4 haftada heba oldu. Şimdi kapı kapı para aranıyor.

Dünya Bankası, Türkiye ekonomisinin 2025 yılı için büyüme tahminini yüzde 3,1’e yükseltti

Dünya Bankası, Türkiye’nin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,6’dan yüzde 3,1’e yükseltti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir