Dünya Bankası, Türkiye ekonomisinin 2025 yılı için büyüme tahminini yüzde 3,1’e yükseltti

Banka, Avrupa ve Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika, Sahra Altı Afrika ile Latin Amerika ve Karayipler Ekonomilerine Ilişkin Raporlarını Yayımladı

Dünya Bankası, son raporlarında Avrupa ve Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika, Sahra Altı Afrika ile Latin Amerika ve Karayipler ekonomilerini ele aldı.

Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Durumu

Avrupa ve Orta Asya Ekonomik Güncellemesi Raporu’na göre, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1 ve 2026’da yüzde 3,6 büyümesi bekleniyor. Bu tahminler, önceki tahminlere göre artış göstermektedir. Bölgede dış talebin zayıflaması ve Rusya’daki büyümenin yavaşlamasıyla ekonomiler yüzde 2,5 büyüme öngörüsüne sahiptir.

Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da Büyüme Beklentileri

Orta Doğu ve Kuzey Afrika Ekonomik Güncellemesi Raporu’nda, bölgenin 2024’te yüzde 1,9 büyüme kaydettiği ve bu rakamın 2025’te yüzde 2,6’ya yükseleceğine dair tahminler yer almaktadır. Ancak, global belirsizlikler nedeniyle bu tahminlerin ciddi şekilde gölgelendiğine dikkat çekilmektedir. Bölge, uzun süreli çatışmalar nedeniyle ekonomik ilerlemesini geri çevirebilecek potansiyel tehlikelerle karşı karşıyadır.

Sahra Altı Afrika’da Beklentiler

Sahra Altı Afrika’da ekonomik büyüme, küresel belirsizliklere rağmen direnç göstermekte ve bu yıl yüzde 3,5 büyüme öngörülmektedir. 2026-2027 döneminde ise büyüme hızının yüzde 4,3’e yükselmesi beklenmektedir. Ancak, bölgenin ticaret dinamiklerindeki değişiklikler ve iklim değişikliğinin olumsuz etkileri belirsizlik yaratmaktadır.

Latin Amerika ve Karayipler Ekonomisi

Latin Amerika ve Karayipler bölgesinde ekonomik büyümenin yavaş olduğu belirtilmektedir. Bölge ekonomileri, bu yıl yüzde 2,1 ve 2026’da yüzde 2,4 büyüme tahminiyle karşı karşıyadır. Bu nedenle, bölgedeki ülkelerin ekonomik stratejilerini değişen dış çevreye ve belirsizliklere göre uyarlamaları gerekmektedir.

Related Posts

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 18 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 414 milyar 702 milyon 90 bin lira artarak 22 trilyon 628 milyar 696 milyon 585 bin liraya yükseldi.

KKM ve katılma hesaplarında düşüş sürüyor

Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki küçülme ivme kazanarak devam ediyor.

Ne dolar ne altın: İşte rekor kıran yatırım aracı

Altına olan yoğun ilgi, Borsa İstanbul’da işlem gören altın sertifikalarını fiziki altının yüzde 21 üzerine taşıdı. Dijital erişim kolaylığı, vergi avantajı ve güvenli liman arayışı, yatırımcıyı bu enstrümana yöneltti.

Altını böyle almak büyük risk! ”Batarsınız”

Altın fiyatları geçtiğimiz hafta rekor üstüne rekor kırarak yatırımcıların dikkatini her zamankinden daha fazla çekmeyi başararak, vatandaşlar altın almak için çözümler üretmeye başladı. Son zamanlarda ise kredi ve nakit avansla altın alımının yaygınlaştığı göründü. Uzmanlar bu durumun yatırım için uygun olmadığına dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Şimşek programı raf ömrünü doldurdu

Bakan Şimşek ABD’li yatırımcıya, ‘programda bir değişiklik olmadığını’ anlatıyor ancak 23 aylık çaba siyasi çıkarlar uğruna 4 haftada heba oldu. Şimdi kapı kapı para aranıyor.

Reel kesimin ekonomiye güveni nisanda 7 ayın en düşüğünde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre Nisan 2025 dönemine ait İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak 100,8 seviyesinde gerçekleşti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir