Türkiye’nin sağlık turizminde pandemininardından toparlanma var. Geçen yıl saç ekimi, estetik, diş ve genel sağlık turizminde 4 milyar dolarlık gelir elde edildiğini ifade eden Türk Sağlık Turizmi Derneği (TÜSATDER) Başkanı Dr. Servet Terziler, bu yılın ilk yarısında yüzde 30’luk daralmaya rağmen umutlu olduğunu belirtti. Terziler, “Deprem felaketi sağlık turizmi rezervasyonlarının iptaline, İstanbul’daki otellerin boşalmasına neden oldu. 2023’ün ilk yarısında 1.4 milyar dolara kadar geriledik. Yüksek sezonda eylül, ekim, kasımda 2.6 milyar daha yapıp 4 milyar dolarla bu yılı kapatmak istiyoruz” dedi. Terziler, 2025 yılının sonunda ise 10 milyar dolara ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
SAĞLIK BAŞKENTİ İSTANBUL
Dünyada sağlık turizminin cirosunun ise 100 milyar dolar olduğunu belirten Terziler, Türkiye’nin payını yüzde 4’lerden yüzde 10’lara çıkarmak üzere yatırım yapıldığına dikkat çekti.
Türkiye’de katma değeri en yüksek ihracat kalemleri arasında sağlık turizminin geldiğini belirten Terziler, “Türkiye’ye gelen misafirlerin yüzde 70’i Avrupalı yüzde 30’u ise Arap. Amerika ve Kanada pazarı ise büyüyor. Avusturalya’dan da gelen hastalarımız var. Bir saç ekimi 2 bin dolardan başlıyor” dedi. İstanbul’un sağlık turizminde en çok turist çeken şehir olduğunu belirten Terziler, “İstanbul, dünyanın sağlık turizmi başkenti olma hedefine emin adımlarla ilerliyor. Antalya ve İzmir önemli bir destinasyon olma yolunda” diye konuştu.
1 MİLYAR DOLARI AŞTI
TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya da, “TÜİK verilerine göre; “Sağlık ve Tıbbi Nedenlerle” Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı 10 sene önce 300 bin seviyesindeyken 2022 yılı itibarıyla 1 milyon 258 bini aştı. Bu büyüme 2023 yılında da devam ediyor. TÜİK verilerine göre ilk 6 aylık dönemde Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı yüzde 24 oranında artarak 746 bin 290 kişiye ulaştı. Ziyaretçi sayısındaki artış kadar olmasa da sağlık turizmi alanındaki gelir artışımız da devam ediyor. 2023 yılının ilk 6 aylık döneminde ülkemize gelen ziyaretçilerin sağlık turizmi harcamaları 1 milyar doları aştı. Bu da geçtiğimiz yıla göre yaklaşık yüzde 9’luk gelir artışı anlamına geliyor” diye konuştu.
SAÇ, BURUN VE DİŞ POPÜLER
-Estetik International Yönetim Kurulu Başanı Bülent Cihantimur’un önümüzdeki beş yıllık planında yurtdışından hasta sayısını yüzde 40 artırmak var. “Teknolojik altyapımızı daha da güçlendirmeyi hedefliyoruz” diyen Cihantimur, şöyle devam etti: “Yurtdışında hedef pazarımıza dahil olan Avrupa, CIS ve Ortadoğu’da hizmet vermek beş yıl içindeki hedeflerimiz arasında.”Cihantimur’a göre, son dönemde en çok tercih edilen operasyonlar ise saç ekimi, diş ve burun, vucüt şekillendirme, göğüs ve popo büyütme.
‘TÜRKİYE BU ALANDA BACASIZ BİR SANAYİ’
-22 Arap ülkesi ve 7 Türki Cumhuriyet’ten sağlık sektörünün öncülerinin katıldığı Turabexpo Sağlık Turizmi Fuarı İstanbul’da başladı. Türkiye’deki sağlık sektörünün sağlık turizmindeki payını artırmak amacıyla Pullman İstanbul Airport and Convention Center’da düzenlen fuar, Türk Arap Ülkeleri İşbirliği Derneği (TÜRAP) tarafından, Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı desteği ve Demir Sağlık ve Hayat Sigorta sponsorluğunda gerçekleştirildi. Fuarın açılışında konuşan TÜRAP Genel Başkanı ve İzmir Tunus Fahri Konsolosu Sabuhi Attar,“Bu fuar çok önemli çünkü Arap ülkelerinde sağlık turizmiyle ilgili altyapı oluşturuyoruz. Arap ülkelerindeki sağlık turizmi acenteleri, hastaneler, doktorlar hepsi burada. Bu anlaşmalar bizim sağlık turizmimizi çok iyi bir noktaya getirecek. Türkiye sağlık turizminde bacasız bir sanayi, ihracat çok önemli. Türkiye’nin bu noktaya önem göstermesi lazım” dedi.