Yalova Aronyası Üreticinin Yüzünü Güldürdü

Yalova Aronyası Üreticilerinin Yüzünü Güldürdü

Yalova’nın coğrafi işaretli meyvesi olan aronya, oluşan talep ve fiyatıyla bu yıl üreticileri sevindirdi. İçerdiği yüksek antioksidan miktarıyla süper bir meyve olarak bilinen aronyanın Türkiye’deki ilk üretimi Yalova’da gerçekleşti. Bu yıl kentte yaklaşık 200 ton aronya rekoltesi elde edildi.

Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde 2012 yılında adaptasyon çalışmalarına başlanan aronyanın ilk bahçesi ise 2017 yılında Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından kurulmuştu. Yalova’da üretilmeye başlanan aronya, 2021 yılında coğrafi işaretini almıştı. Kuzey Amerika’ya özgü olan aronya meyvesi, Yalova’da 150 çiftçi ve 510 dekar alanda üretiliyor.

Yalova Tarım ve Orman İl Müdürü Selçuk Yaman, kentin bahçelerinin tam verime geçmesiyle yıllık üretimin 500 tona çıkmasının hedeflendiğini belirtti. Yaman, Yalova’da aronyanın yanı sıra kestane balı, kivi ve kıvırcık koyununun da coğrafi işaretli ürünleri olduğunu söyledi. Yalova’nın tarım arazilerinin küçük yapıda olduğunu vurgulayan Yaman, bu nedenle katma değeri yüksek ürünler üretme zorunluluğu doğduğunu ifade etti. Yaman, aronyanın birim alandan yüksek getirisi olan bir ürün olduğundan tercih edildiğini dile getirdi.

Yalova’daki aronyanın diğer illere göre 2-3 kat daha yüksek fiyatlarda alıcı bulduğunu söyleyen Yaman, coğrafi işaretin ürüne farklı bir değer kattığını belirtti. Yaman, çiftçilerin memnun olduğunu ve 40 çiftçinin organik üretim yaptığını da ekledi. Organik ve coğrafi işaretli ürünlerin değerini bir kat daha artırdığını belirten Yaman, bu ürünlerin sertifika ücretlerinin bakanlık bütçesinden karşılandığını ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir