Görme kaybının sessiz nedeni: Bu belirti körlüğe yol açabilir

Görme Kaybının Sessiz Nedeni: Retina Damar Tıkanıklıkları

Retina, gözün görme merkezi olan ve kan akışını sağlayan atar ve toplardamarlar ile beslenen son derece önemli bir yapıdır. Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nursal Melda Yenerel, retina damarlarında meydana gelen tıkanıklıkların görme sorunlarına yol açabileceğini belirtmektedir.


Retina Damar Tıkanıklıklarının Önemi

Retina, görme işlemini başlatan ve görme fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde yürütülmesine yardımcı olan bir yapıdır. Retina damarlarında meydana gelen tıkanıklıklar, retina dokusunun sağlığını doğrudan etkileyebilir. Atar damar ve toplar damar tıkanıklıklarının görmeyi ciddi şekilde etkileyebileceğini belirten Prof. Dr. Yenerel, özellikle ilerleyen yaş, hipertansiyon, diyabet ve damar sertliğinin bu tıkanıklıkların ana nedenleri olduğunu vurgulamaktadır.

Tıkanıklığın Yeri Görme Kaybını Etkiler

Prof. Dr. Yenerel’e göre, tıkanıklığın damardaki yeri, görme kaybının şiddetini belirler. Damar kökünde oluşan tıkanıklıklar daha ciddi problemlere yol açarken, dal tıkanıklıkları ilk başta fark edilmeyebilir ancak ilerleyen süreçte göz içi kanama gibi komplikasyonlar ortaya çıkabilir.

Tedavi ve Tanı Yöntemleri

Göz damar tıkanıklıklarının tanısında OCT ve anjiyo gibi yöntemlerin ön plana çıktığını belirten Prof. Dr. Yenerel, bu yöntemler sayesinde tıkanıklığın yeri ve etkilerinin net bir şekilde görülebildiğini ifade etmektedir. Tedavi sürecinde genellikle göz içi enjeksiyonlarının kullanıldığını belirten Prof. Dr. Yenerel, hastaların tedaviye sabırlı olmalarının önemli olduğunu vurgulamaktadır. Anti-VEGF ve kortizon içeren enjeksiyonlar, lazer tedavisi veya cerrahi müdahale gibi yöntemler de bazı durumlarda tercih edilebilir.

Related Posts

İBB’den KKKA hastalığına neden olan kenelerle mücadele: Bulaşıcı hastalıkların önüne geçebiliriz

İBB’den KKKA hastalığına neden olan kenelerle mücadele: Bulaşıcı hastalıkların önüne geçebiliriz

Uzmanından el ve koltuk altı terlemesine çözüm: Ortalama 1 saat süren cerrahi işlemle tedavi ediliyor

Uzmanından el ve koltuk altı terlemesine çözüm: Ortalama 1 saat süren cerrahi işlemle tedavi ediliyor

Zayıflarken kendinizi tüketmeyin! İdeal kilo kaybı buymuş, yaz avantajını kullanın

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.

TTB Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Kırımlı: ‘Et tüketin önerisi yapamıyoruz’

Dr. Emrah Kırımlı, ekonomik krizle birlikte özellikle çocukların yeterli protein tüketemediğine dikkat çekti.

Unutkanlık ciddi bir sorunun habercisi olabilir! Bu belirtilere dikkat

Nöroloji Bölümü’nden Uz. Dr. Özden Yener Çakmak, unutkanlığın sadece yaşlılıkla sınırlı olmadığını, genç yaşlarda da sıkça görülebileceğini belirterek bu durumla başa çıkmanın yollarını anlattı.

Uzmanından kritik uyarı: ‘Kurban eti 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmeli’

Kurban Bayramı’na sayılı günler kalırken; sağlıklı bir bayram geçirmek için bazı önlemlerin alınması önem taşıyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Erdal Gündoğan, etin en az 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesini tavsiye etti. Taze et tüketiminin karın ağrısı, reflü atakları, gaz, karında şişlik ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunan Dr. Gündoğan, “Uzun süre ve fazla et tüketimi, uzun dönemde kolesterol yükselmesine, gut ataklarına, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir” dedi. Bayram süresince fazla miktarda ve geç saatlere kadar yemek tüketilmemesi gerektiğini belirten Dr. Gündoğan, gün içerisinde yürüyüş gibi hafif egzersizler yapılmasını tavsiye etti.