Ne dolar ne altın: İşte rekor kıran yatırım aracı

Türkiye’de Altın Sertifikalara Olan İlgi Rekor Seviyede

Bloomberg’in raporuna göre, Borsa İstanbul’da işlem gören altın sertifikalarına yatırımcı ilgisi, fiyatları rekor seviyelere taşıdı.

Sertifikalar, 0,01 gramlık fiziki altını temsil etmelerine rağmen yüzde 21 oranında bir primle işlem görüyor. Bu fark, özellikle mart ayından bu yana artan küresel ticaret gerilimleri ve altın fiyatlarındaki yükselişle birlikte yatırımcıların sertifikalara olan ilgisinin artmasından kaynaklanıyor.

İstenildiğinde Fiziki Altına Dönüştürülebiliyor

Altın sertifikaları, mobil uygulamalar üzerinden kolayca alınıp satılabilmesi, düşük alım-satım farkları ve vergi avantajları sayesinde yatırımcılar arasında popüler hale gelmiştir. Ayrıca, istenildiğinde fiziki altına dönüştürülebilme özelliği, güvenli liman arayışında olan bireyleri cezbetmektedir.

Metals Focus Ltd. danışmanı Çağdaş Küçükemiroğlu, mevcut fiyat farkının sürdürülebilir olmadığını vurgulayarak, “Bu talep, daha çok borsada spekülatif işlemler yapan yatırımcıları yansıtmakta olup, gerçek fiziki talebi yansıtmamaktadır” şeklinde konuştu.

Türkiye, Altın Tüketiminde Önde Gelen Ülkeler Arasında

Türkiye, altın tüketimi açısından dünya genelinde öncü konumdadır. Yerli üretimin yetersiz kaldığı durumlarda ithalat devreye girmekte ve Merkez Bankası’nın bu altınlar üzerinde öncelikli alım hakkı bulunmaktadır.

Altın sertifikaları, 2022 yılında bireylerin yastık altı birikimlerini finansal sisteme dahil etmek amacıyla devlet tarafından piyasaya sürülmüştür. Özellikle Kapalı Çarşı gibi geleneksel pazarlara alternatif oluşturarak dijital yatırımcılara hitap etmektedir.

Related Posts

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 18 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 414 milyar 702 milyon 90 bin lira artarak 22 trilyon 628 milyar 696 milyon 585 bin liraya yükseldi.

KKM ve katılma hesaplarında düşüş sürüyor

Kur korumalı TL mevduat ve katılma hesaplarındaki küçülme ivme kazanarak devam ediyor.

Altını böyle almak büyük risk! ”Batarsınız”

Altın fiyatları geçtiğimiz hafta rekor üstüne rekor kırarak yatırımcıların dikkatini her zamankinden daha fazla çekmeyi başararak, vatandaşlar altın almak için çözümler üretmeye başladı. Son zamanlarda ise kredi ve nakit avansla altın alımının yaygınlaştığı göründü. Uzmanlar bu durumun yatırım için uygun olmadığına dikkat çekerek uyarılarda bulundu.

Şimşek programı raf ömrünü doldurdu

Bakan Şimşek ABD’li yatırımcıya, ‘programda bir değişiklik olmadığını’ anlatıyor ancak 23 aylık çaba siyasi çıkarlar uğruna 4 haftada heba oldu. Şimdi kapı kapı para aranıyor.

Reel kesimin ekonomiye güveni nisanda 7 ayın en düşüğünde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre Nisan 2025 dönemine ait İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak 100,8 seviyesinde gerçekleşti.

Dünya Bankası, Türkiye ekonomisinin 2025 yılı için büyüme tahminini yüzde 3,1’e yükseltti

Dünya Bankası, Türkiye’nin bu yıla ilişkin ekonomik büyüme tahminini yüzde 2,6’dan yüzde 3,1’e yükseltti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir